F Klavye
Mandrake Linux'ta Klavye Düzeni


Klavye Düzeni - F Klavye - 040708
Tanju Taşçılar - tanju@elektronist.com
Registered Linux User #283274

Klavye Düzeni - F Klavye

Q-Türkçe Klavye diye adlandırılan klavye düzeni, bilgisayar teknolojisinin ve özellikle de yıllarca ulusallaşmaya yeterince önem vermeyen önem verdiğinde de bunu para kazanmanın bir aracı olarak düşünen Microsoft'un bize yaptığı bir kötülüktür. Kendi uydurma Türkçe'leri ile yetinmeyip Türkçe'nin gerçek klavyesi olan F-Klavye'yi uzun yıllar yazılımlarına eklememişler ve Q-Klavye denilen hilkat garibesini yıllarca bizim önümüze sürmüşlerdir.

Oysa Linux'ta herşey farklıdır. Her ulus kendi klavyesini özgürce kullanabilmektedir. Yeter ki bu ulustan birileri bu işi yapsın. Mandrake Linux 60'tan fazla dile ve bunların farklı türde klavye düzenlerine destek vermektedir. F-Klavye Mandrake Linux'un klavye kullanımına başlanıldığı andan itibaren ilk seçim olarak yapılmakta ve kullanılabilmektedir. Ne yazık ki diğer Linux dağıtımları bu konuda yeterli desteği verememektedirler.

Mandrake Linux kurulum aşamasının başından itibaren Türkçe F-Klavye desteği verse de, KDE'de birden fazla farklı klavye kullanımını aktif edebilmek için Ömer Fadıl Usta tarafından yazılmış olan Türkçe-F-Klavye yamasını kurmak gerekiyor. Bu benim gibi F-Klavye kullananlar için kesinlikle yapılması gereken ilk işlem. Bu işlem sonucunda x, w gibi haflerin yerleri de daha uygun olan bir F-Klavye yerleşimi elde ediliyor.

Mandrake Linux modern bir işletim sistemidir ve kullanıcıya bilgisayarın bütün olanaklarını en güzel şekilde sunmaktadır. Yama dosyasının üzerine konqueror ile gelip sağ tıklama ile açılan menülerden Buraya Aç seçeneğini kullandığınızda tarball açılacaktır. Bu işlem sonucunda turk adlı bir dizin oluşur. İstenilen dosyalar bu dizindedir. Buraya kadar kolay geldik ama bundan sonra scripti çalıştırmak için grafik ortamı kapatıp konsoldan işlem yapmamız gerekiyor. Bu işlem yeni kullanıcıları korkutabilir ama aslında çok basit ve kullanışlıdır. Kurulum için Ctrl+Alt+F1 tuşlarına birlikte basıp text modunda konsola geçiyoruz. Burada login istemi karşımıza çıkıyor.

root

Yazıp entere bastığımızda bize password-şifre soruluyor. root şifresini girerken yazdıklarımız için ekranda hiçbirşey çıkmıyor. Enterden sonra root olarak sisteme girmiş oluyoruz. Kurulum yapmak için grafik ortamın kapanması gerekiyor. Bu nedenle

init 3

yazıp enter'e basıyoruz. (Eğer normal prompt çıkmazsa bir kez daha entere basın.) Şimdi turk scriptinin bulunduğu dizine gitmemiz gerekiyor. Bunun için de cd komutunu kullanıyoruz.

cd Data/Turkce/turk        (Sadece bir örnektir. Siz kendi yerinizi yazacaksınız.)

buraya gelince scripti çalıştırıp zaten Türkçe olan seçimleri kolaylıkla yaptıktan sonra kurulum tamamlanmış oluyor.

./turk

Şimdi sistemi yeniden başlatmamız isteniyor. Bunun için aşağıdaki komutu girip sistemi yeniden başlatarak açıyoruz.

reboot

Sistem açıldığında garip bir şekilde KDE masaüstünde iki adet Çöp kutusu bulunduğunu göreceksiniz. Bunlardan sağ tıklanıp da özelliklerine bakıldığında adı anlaşılmaz harflerle yazılı olanı silebilirsiniz.

Şimdi KDE Denetim Masası'nı açık birkaç küçük değişiklik yapmamız gerekiyor. Burada Erişebilirlik - Klavye Düzeni bölümünü açtığımızda klavye düzeni olarak Amerikan klavyenin seçildiğini görürüz. Burada Klavye Düzenini Etkinleştir kutusunu işaretledikten sonra diğer klavye düzenlerinin de seçilebilmesini aktif hale getiririz.

Linux'ta desteklenen bütün klavyeleri seçip kullanabiliriz. Bunun için soldaki listeden istediğimiz klavye düzenlerini seçip Ekle butonunu kullanarak listeye ekleriz. Sıralaması için de Aşağı veya Yukarı Ok butonlarını kullanıp seçilen düzenlerin sıralamasını belirleriz.

Bu işlem sonucunda en üstteki varsayılan klavye düzeni olacaktır. İşlem tamamlandığında KDE sistem çubuğunun sol alttaki yerinde kullanılan klavye düzenini bayrak ile temsil eden küçük bir ikon belirecektir.

Bu ikona her tıklandığında bir sonraki klavye düzeni seçilir. Ayrıca sağ tıklandığında doğrudan istenilen düzen de seçilebilir.


Elektronist - Linux
Klavye Düzeni - F Klavye


Bu ve ilişkilendirilmiş yazılar GPL lisansına göre yayınlanmaktadır. Bütün hakları yazarına aittir. Yazarının ismi belirtilerek serbestçe dağıtılabilir ve kullanılabilir. Ancak bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protokol, yazı veya içeriği üzerinde hak iddia edemez. info@elektronist.com