elektronist Linux haberler

Türkiye'nin ilk Linux süreli yayını, LinuxNet Dergisi çıktı. - 040410


Türkiye Linux kullanıcıları ve şu an için bilmiyor olsalar da geleceğin Linux kullanıcısı olacaklar için mutlu bir olay. Linux için ülkemizin ilk süreli yayını, LinuxNet Dergisi yayın hayatına başladı.

Belki de Türkiye'deki Linux kullanıcılarının çoğunu Linux ile ciddi olarak tanıştıran ve Türkiye'de de Linux'un yaygınlaşması için en büyük katkıda bulunan PC-Net dergisinin bu büyük başarısını kutlamak lazım. Sayıları bir azalıp bir çoğalan, hepsi de ücretli lisans sahibi yazılım ve işletim sistemlerinin tanıtımını, reklamını ve borazanlığını yapmaktan öteye geçmeyen diğer bilgisayar dergileri arasında PC-Net Dergisi ve özellikle Linux'u seçen ekibi, Linux'a açıkça desteğini ilan eden tek dergi olmuştu. Bu öyle yabana atılacak bir şey değildir. Her şeyden önce cesaret gerektirir. Bugün sahibi dünyanın en zengin adamı olan ve bilişim pazarını parmaklarının ucunda oynatmakta olan bir 'dev'e karşı onun can düşmanı olan ve hızla tükenmesini ve sonunu getirebilecek olan bir sistemi desteklemek gerçekten cesaret ister. Bu nedenle kendilerini gönülden kutlarız.

LinuxNet Dergisi, bugün için 6 ayda bir yayınlanacak. Ancak bu derginin ilk sayısının gördüğü ilgi ile değişebilir. Unarım en kısa zamanda hiç olmazsa iki ayda bir yayınlanmaya başlar. Bu periyodun tabii ki nedenleri var. Diğer yazılım ve işletim sistemlerinin aksine Linux konusunda yazı yazabilecek, inceleme yapabilecek kişilerin sayısı oldukça az. Bu, özellikle ülkemiz için çok daha geçerli. LinuxNet'in seçimi yabancı bir dergiyi çevirip yayınlamak yerine kendi kaynaklarımızı kullanmak. Bunun için de gerçekten güzel bir yöntem buldular. Bir süredir PC-Net Dergisi'nde 'Konuk Yazarlar' olarak Linux'u bilen ve kullananların kendi yazılarını yazmalarını sağladılar. LinuxNet de bu sistem üzerine gitmekte. Rastlantı mı bilemem ama bu Linux felsefesine de çok iyi uyuyor. Linux bilgi paylaşımının en güzel örneği değil midir? Bu durum Linux konusunda bilgisi olanlara bir görev yüklüyor, "Bilgilerini paylaşmak için yazmak". Her Linux kullanıcısı Linux kullanımından elde ettiği deneyim ve bilgiyi kullanır veya öğrenirken onu nasıl paylaşabileceğini de düşünmeye alışmalıdır.

Derginin bu ilk sayısı ince görünmesine rağmen içi dolu. Hele bizim gibi diğer işletim sistemleri için olan dergilerde Linux için bilgi kırıntıları arayanlar için, yeni dikilmiş bir fidan olarak bile çok şey içeriyor. Yanında verilen 5 adet CD'nin iki tanesi bir Türk firması Gelecek AŞ. tarafından oluşturulmuş Linux dağıtımı, bir CD Linux oyunlarına ayrılmış. Ayrıca diğer bir CD'de de bir Linux oyunu var. Kalanlarda ise Linux kullanıcılarını uzun zaman oyalayacak birçok program mevcut.

Her şey iyi güzel ama biraz da eleştirip uyarılarda bulunalım. PC-Net Dergisinde yayınlanan Linux yazılarında sayfa düzeni nedeniyle özellikle konsol ile ilgili bölümlerin görünümü tek sütuna bazen de yandaki daracık bir alana sığdırılmaya çalışılıyordu. LinuxNet Dergisinde bu oldukça azalmış ama yok edilememiş. Linux diğer işletim sistemlerinin aksine konsol işlemlerine daha fazla yer veren bir işletim sistemi. Konsol girdileri de tek satır olarak yazılma durumunda. Konsolda yazarken 'enter' tuşu satırı işleme alır. Bu nedenle konsol girdilerini doğru görünüm ile vermek gerekir. Durumu bilen kullanıcılar anlayabilirler ama yabancısı olanlar için bu bir kabus haline gelebilir. Ayrıca yapılacak işlemler 'root' hakları ile yapılacak işlemler olduğunda yanlışlıkla sistemlerine zarar da verebilirler. Bu durum önemle ele alınmalıdır.

Bütün Linux kullanıcıları bilirler ki Linux 'dağıtımlar' ile vardır. Bazıları ilk başladıkları dağıtımı sürdürürken, bazıları buna fanatikçe bağlanır. Bazıları da o dağıtım senin bu dağıtım benim dolaşır durur. Hepsi de kabulumüzdür. Linux özgürlük demektir. Linux için yayın yapacak olan bir dergi özellikle, ama özellikle bu konuda çok hassas olmalıdır. Dergi nedeniyle açılacak bir 'dağıtımlar savaşı'nın Linux'a pek yararı yoktur. Dağıtımlar konusunda dengeyi sağlamak LinuxNet editörlerine düşmektedir. Gerekirse yazarlar bu konuda uyarılmalıdır. Mutlaka dağıtımlar arasındaki farklar konusunda da yazılar yazılacak, incelemeler yapılacaktır. Ama bu, dağıtımların değil kavramların eleştirilmesi şeklinde olmalıdır. Tam da 'Linux dergime kavuştum' derken, kendi kullandığı ve sevdiği dağıtımın adının bile geçmediği, buna karşılık beğenmediği bir dağıtımın göklere çıkarıldığını gören birinin üzülmesi, küsmesi ne yarar getirebilir ki.

Dağıtımlar arası denge kurulmalı ancak GNU/Linux felsefesine, özgür yazılım felsefesine uymayan, aslında mahkum edilmesi gereken, 'Sahte Linux'lara, Linux'u yalnızca para kazanmanın bir yolu olarak gören firmalara karşı da gereken tavır alınmalı onların gerçek yüzleri gizlenmemelidir. Bu türlerin kabul görmeleri Linux'a yarar değil zarar verir.

Diğer dergilerde donanım haberleri ve yazıları büyük yer kaplıyor. LinuxNet bu tür haber ve yazıları Linux açısından ele almalı ve Linux uyumlu donanımları tanıtmalıdır. Bunun için de özellikle ülkemizde bulunan donanımların Linux'ta kullanılabilenlerinin sürücülerini ve kurulumlarını inceleyerek yayınlamalıdır. Sonuçta Linux kullanıcıları uyumlu donanımlar hakkında bilgi alırken bu tür donanımları üretip satanlar da satışlarının artması ile mükafatlandırılmış olacaklardır.

Linux kullanıcıları için ve kullanıcıları ile vardır. Belki ilerde başkaları da çıkacaktır ama şu anda elimizde yeni doğmuş LinuxNet Dergisi var. Onu besleyip büyütmek hepimize düşüyor. LinuxNet dergisi bizden aldığını fazlasıyla bize verecektir. Hoş geldin LinuxNet.

elektronist


Burada yer alanlar GPL lisansı ile yayınlanmaktadır. Bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protocol üzerinde hak iddia edemez. Haber ve yorumlarda yer alan kişi ve kurumların hakları saklıdır.

Copyright © elektronist.com 2002,2003,2004 - info@elektronist.com