PicPrg Modülü

PicPrg Modülü üzerinde bir adet 40'lı, bir adet 28'li ve bir adet de 18'li soket bulundurur. Bunlara uygun bacak sayılı olan PIC'ler yerleştirilerek programlanır. 28'li dar tipteki PIC'ler 40'lı soket ile kullanılır. Bunların 1 nolu bacakları 40'lı soketin 1 nolu bacağına gelecek şekilde yerleştirilir. 3'lü AC konnektörüne 2x15V - Min 10W'lık bir trafo bağlanacaktır. RS232 RJ12 soketine verilen kablonun ucu bağlanır. ICP konnektörü ise In Curcuit Programming özelliği için kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Ayrıca 12C serisi 8 bacaklı PIC'lerin adaptörü için kullanılır. Buradaki bütün pinler çıkış içindir. Dışardan buraya gerilim uygulanmamalıdır. Modül kartının kullanırken altından veya herhangi bir yerinden bir yere temas etmesi önlenmelidir. Aksi halde modüle veya bilgisayarınıza hasar verebilirsiniz. Kullanım kolaylığı açısından PIC soketlerine zif soket takılabilir. Bu özellikle 40'lı soket için tavsiye edilir. Bunun için üniversal tip, yani dar IC'lerin de kullanılabileceği zif soket kullanılmalıdır.

Pic Programlayıcı Arabirimi - PPW32

Pic Programlayıcı arabirim programı olan PPW32 programı Windows ortamında Pic Programlayıcı modülünü kullanmak üzere yazılmıştır. Bütün işlemler bu program aracılığı ile gerçekleştirilir.

Ana Program Penceresi

Ana program penceresi işlemlere karşılık gelen butonların yer aldığı toolbar ve dört sayfadan oluşan seçenek panellerinden oluşur.

Butonlar işlemlerini belirten ikonlarının yanısıra açıklama balonları ile kolay anlaşılır şekildedir.

Seçenek sayfaları ise PIC işlemcilerinin tiplerine göre kendileri düzenlenerek size mevcut seçenekleri sunar.



Options Penceresi

Program ilk çalıştırıldığında programlama modülünün bağlı olduğu seri port ayarı yapılmalıdır. Bunun için Options-Seçenekler butonu ile Options menüsü açılır.

Burada Module Port bölümünde programlama modülünün COM1 veya COM2 olacak şekilde seri port bağlantısı seçilir. Device seçeneği ise program çalıştırıldığında ilk ayar olarak kullanılması istenen PIC tipini belirler. Bu ayar varsayılan değer olarak ilk çalışmada 16f84 olarak gelir. Working Directory seçeneği File Load, File Save seçenekleri için çalışma alanı seçimi için kullanılır. Seçimler yapıldıktan sonra Save tuşu mevcut seçeneği kalıcı olarak kaydederken Ok seçeneği programın çalışması süresince geçerli olacak şekilde değişiklik yapar.

Bu işlem gerçekleştirildikten sonra programlama modülünün bağlantısını sınamak için Connect-Bağlan Butonuna basılmasından sonra bağlantı ile ilgili mesaj penceresi görüntülenir. Buradaki mesaj 'Programmer Device Connected!' veya 'Programmer Device Not Connected' olabilir. Olumsuz mesaj alındı ise modülün beslemesinin normal olup olmadığı, bağlı olduğu seri portun ayarlanan port olup olmadığı veya bu portun normal çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

Programmer Device Connected! Mesajından sonra işlemler normal olarak devam edebilir. Bu işlemler Dosya İşlemleri ve Programlama İşlemleri olarak ikiye ayrılabilir. Dosya İşlemleri; Load From File butonu ile dosyadan bilgi yükleme, Save To File butonu ile dosyaya bilgi yazma işlemleridir. Programlama işlemleri; Read From Pic butonu ile PIC içindeki bilgilerin okunması, Write To Pic butonu ile PIC'e kayıt yapılması, Verify Pic To Buffer butonu ile PIC içindeki kayıtlar ile PPW32 programı içindeki kayıtların karşılaştırılmasının yapılması, Blanc Check butonu ile PIC içindeki yerlerin kaydedilmemiş olup olmadığının incelenmesi, All Code Protect butonu ile PIC'in koruma işleminin aktif hale getirilmesi, Unprotect 16x8x butonu ile koruması aktif hale getirilmiş eepromlu PIC modellerinin programlanabilir hale getirilmesi işlemleridir.

Bu işlemlerin dışında toolbar üzerindeki ID Code butonu ile PIC için ID Code görüntülenmesi veya değiştirilmesi işlemleri yapılır.

Edit Data Memory Penceresi

Edit Data Memory butonu, içinde data eeprom bulunan PIC'lerde aktif hale gelir ve bu belleğin edit işlemlerinde kullanılır. Bu butona basıldığında Data Memory penceresi açılır. Bu pencerede belleğin içeriği görüntülenir.

Burada değiştirilmesi istenilen adres üzerine gidilir ve Hexadecimal olarak değişiklik yapılır. Bu pencere üzerinde farenin sağ tuşu tıklaması ile Set-Clear menüsü açılır. Buradan bu bellek üzerinde hepsini $FF veya $00 yapacak işlemler gerçekleştirilebilir.

View Program Memory Penceresi

View Program Memory butonu ile PIC'lerin program belleği görüntülenir. Bu pencere yalnızca görüntülemek içindir.

Bu pencerede de değerler üzerinde farenin sağ tıklaması ile Set-Clear menüsü açılır. Bu menüde Clear 00, Set 0FFF, Set 3FFF şeklinde üç seçenek bulunmaktadır. Set 0FFF seçeneğinin 12 Bit'lik işlemcilerin dosya yüklemesinden önce yapılması tavsiye edilir. Bu durumda dosyadan yüklenmemiş adreslerde karşılaştırma hatası olmaması sağlanır. Set 3FFF işlemi de 14 Bit'lik işlemcilerde kullanılmalıdır.

Seçenek Panelleri

Seçenek panelleri Programming, Configuration, System ve Addresses olmak üzere dört adettir.

Programming Paneli

Programming - Programlama seçenekleri paneli Targets ve Method adlı iki bölümden oluşur. Alt bölümde de bir toolbar mevcuttur.

Targets bölümü dosya işlemleri ile programlama modülü işlemleri için kullanılacak PIC bölümlerinin seçilmesi için kullanılmaktadır. PIC tipine göre bu seçeneklerin bazıları pasif hale gelebilir. Dosya ve programlama - okuma - karşılaştırma - boş testi işlemleri yalnızca işaretlenmiş seçenekler için yapılır.

Method seçeneği programlama modülünün PIC ile işlem sırasında kullanacağı iletişim şeklini seçmek için kullanılır. PIC tipine göre bunlardan biri pasif durumda olabilir. Eğer ikisi de kullanıma açık ise modül üzerindeki işlemcilerin programlanmasında Parallel metodun seçilmesi işlemin daha hızlı yapılmasını sağlar. ICP - In Circuit Programming kullanılarak yapılacak programlamalarda Serial metodun seçilmesi zorunludur. Buradaki Parallel-Serial seçimi programlama modülü ile PC arasındaki bağlantı için değil PIC'in programlanma metodu olarak kullanılmaktadır.

Configuration Paneli

Configuration seçenek paneli ise PIC'in Configuration Word'ü ile ilgili bazı seçimlerin yapıldığı paneldir. Osilatör seçimi, koruma modu ve sistem ile ilgili seçenekler bölümlerinden oluşur. Bu seçimler dosyaya eklenmişse ve dosya yüklenirken targets bölümünde seçim yapılmışsa dosya yüklemesi sırasında dosyadan alınırlar. Ayrıca Direct Access ve Oscillator Calibration adlı iki bölüm de bulunur. Bunlardan Direct Access bölümü configuration word'üne doğrudan erişimi sağlar. Pu alandaki okuma ve yazma butonlarının kullanılması sonucu PIC'in bu değeri doğrudan okunup yazılır. En sağdaki oluşturma butonu ise Configuration ve System sayfalarındaki ayarlara göre configuration word'ünü oluşturur.

Oscillator seçenek bölümü PIC'in osilatör seçimi içindir. Burada, özlelikle OTP tipi 16c5x'lerde osilatör üretim sırasında belirlendiği için kullanılan tip ile aynı seçim yapılmalıdır. Aksi halde entegre kullanılamaz hale gelir.


System Paneli

System panelinde configurasyon ile ilgili seçimlerin bir bölümü yer almaktadır. Buradaki seçenekler seçili olan PIC'in özelliklerine göre aktif ya da pasif olarak karşımıza çıkar.



Addresses Paneli

Addresses paneli ise dosya veya programlama işlemleri sırasında kullanılacak adres alanını belirlemek için kullanılır.

Eeprom data belleği bulunmayan PIC'larda data Memory bölümü görüntülenmez. Her iki bölümün sağında yer alan Max butonları adreslerin o PIC için kullanılan bütün alanları kapsayacak değere getirilmesini sağlar.

Önemli Not: 12 C serisi PIC'lerde son adres osilatör kalibrasyon değerini içerir bir komutla doludur. Bu alan OTP olanlarda fabrikadan programlı olarak gelmektedir. Bu değerin üzerine yazılmamalıdır. Bunun için bu entegrelerin programlanması sırasında maximum adres alanının bir altı ayarlanmalıdır. 1FF yerine 1FE gibi. Configurasyon sayfasındaki Oscillator Calibration bölümü bu alaın okunması ve yazılması için kullanılabilir. Kullanılan PIC tipine göre gerekli değer ilgili alana yazılır veya okunur. Bu OTP tiplerde yazmak için kullanılmamalıdır. Pencereli tiplerde ise, yeni alınan PIC'in öncelikle kalibrasyon değeri okunup bir yere kaydedilmeli ve programlanırken de bu değer kullanılmalıdır.

İşlem Penceresi

Programlama modülü ile ilişkili işlem yapan butonlara basıldığında işlem penceresi açılır.

Start tuşu ile ilgili işlem başlatılır. İşlem devam ederken durum çubuğunda işlemin yapılma oranı grafik olarak görünür.

İşlem sırasında hata oluşursa bu durum ilgili diyalog pencereleri ile görüntülenir.

Microchip firması yeni işlemciler ürettikçe bu işlemcilerinde programlanabilmesi için programa gerekli ilavelerin yapılması çalışlmaları sürekli yapılmaktadır. Sistemin dizaynı sayesinde yalnızca PC'deki program değişikliği ile yeni işlemcilerin eklenmesi mümkün olmaktadır. (Programlama metodlarında köklü bir değişiklik olmadığı sürece). Bu durumu gözönünde bulundurup sistemi aldığınız yere zaman zaman programın yeni versiyonlarını sormanızda yarar vardır. Program ücrete tabi değildir.

Mikrosis Elektronik - İzmir 15.11.2001