Evde-Ofiste Linux Ağı
NFS Dosya Paylaşımı Sonraki

Evde-Ofiste Linux Ağı - Eylül 2003
Tanju Taşçılar - tanju@elektronist.com
Registered Linux User #283274

Evde Linux Ağı - NFS Dosya Paylaşımı

Linux'ta ağ bağlantısı en önemli ögelerden biridir. Linux bu alanda güvenirlik ve hız konusunda en önde yer almaktadır. Peki bu kadar gelişmiş özelliklerle değil de evimizde veya küçük işletmemizde iki veya daha çok bilgisayarı birbirine bağlayıp dosyalarımızı paylaşmak için ne yapabiliriz? Aslında her zamanki gibi Linux'ta ne yapacağınızı bildiğinizde bu da çok kolay!... Yine Mandrake Linux kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlayan birçok araç geliştirmiş durumda ve geliştirmeye de devam etmekte. Mandrake 9.1'in kullanımda olduğu, ancak Mandrake 9.2'nin çıkışının çok yaklaştığı bu günlerde Mandrake geliştiricilerinin üzerinde durduğu bir konu da ağ bağlantısının daha kolay ve anlaşılır bir şekilde yapılması için mevcut araçlarını daha da geliştirmek veya yenilerini eklemek.

Günümüzün bilgisayarlarında ağ bağlantısı için gereken parçalar artık çok kolay bulunabilir durumda ve bilgisayar parçaları arasında belki de en ucuz olan parçalar ethernet kartları. Bazı bilgisayarlarda ise zaten ana kart üzerinde yer alıyor. Yalnızca birdan fazla bilgisayarı birbirine bağlamak istediğimizde kullanmamız gereken 'hub' denilen cihazlar biraz pahalı. Ama onlar da eskiye nazaran çok ucuzlamış durumda. Küçük bir ağ kurmak için gerekenler, ethernet kartları olan bilgisayarlar, gerekli uzunlukta Cat5 türünden kablolar ve istenirse veya ikiden fazla bilgisayar bağlanacaksa bir de hub. Eğer iki bilgisayarı hub olmadan bağlamak istiyorsanız crosscable denilen bu tür bağlantıda kullanılabilecek bir kablo almanız gerekiyor. Bu tür kabloları eğer yapabiliyorsanız kendiniz de yapabilirsiniz veya mesela İzmir'de Çankaya'da bu tür kabloları satan yerlere istediğiniz uzunlukta normal veya cross kabloyu hazırlatarak alabilirsiniz.

Linux'un tanımadığı ağ kartı yok gibi. Mandrake Linux kurduğunuzda çok büyük bir olasılıkla ağ kartınızın sürücüsünü kurmuş olacaktır. Eğer kartı kurulumdan sonra taktıysanız yine ilk açılışta tanıyacak ve gerekli ayarlamaları yapacaktır. Eski Linux sürümlerinde çaba gerektiren bu işlem artık biz farkında olmadan olup bitiyor. Ancak daha yapacağımız şeyler var. Linux'un kartı tanıması ilk aşama. Daha sonra karta kişilik kazandıracağız ve bağlı sistemlerdeki bilgisayarları birbiriyle tanıştıracağız. Sonra da aralarındaki alışverişi ayarlayacağız.


Sonraki
Evde-Ofiste Linux Ağı Ethernet Kartlarının Ayarı

Bu ve ilişkilendirilmiş yazılar GPL lisansına göre yayınlanmaktadır. Bütün hakları yazarına aittir. Yazarının ismi belirtilerek serbestçe dağıtılabilir ve kullanılabilir. Ancak bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protokol, yazı veya içeriği üzerinde hak iddia edemez. info@elektronist.com