Linux Nedir?

elektronist - info@elektronist.com

Linux Nedir?

Linux bir işletim sistemidir. Evet, aslında sorunun en kısa cevabı bu. Linux açık kaynak kodlu, en sağlam, en güvenilir, en iyi kişiselleştirilebilir, en hızlı gelişen ve ücretsiz bir işletim sisteminin çekirdeğidir.

Linux, bazıları binlerce program içeren, kendi kurulum ve düzenleme programları olabilen Linux dağıtımları şeklinde bulunur. Aslında bugün Linux denilince akla gelen bu dağıtımlardır. Linux dağıtımları Linux çekirdeğini ve GNU programlarını içerir. Bu nedenle gerçekte adı GNU-Linux'tur. Linux dağıtımlarının hepsinin internet üzerinden indirilebilen versiyonları vardır. Ayrıca ücretli olarak satılan paketli versiyonları vardır. Paketli versiyonları her ne kadar ücretli olsa da GPL - GNU Public Licence'a sahip olan dağıtımların kopyalanması ve birden fazla bilgisayara kurulması önünde hiçbir engel yoktur.

GNU açık kaynak kodlu yazılımları temsil eder. Ücretli-lisansa sahip yazılımlar karşısında belli bir felsefi niteliğe saliptir. Sanıldığının aksine Linux kullanıcılarının çoğu bu felsefi nedenle Linux kullanırlar ve Linux için çalışırlar. Bilgiyi, emeği ve ürünlerini paylaşmak bu işin temelindedir. GPL lisansına sadık kalan bazı dağıtımlar Mandrake, Slackware, Debian'dır.

Linux nasıl okunur, söylenir?

Linux Türkçe'de de diğer dillerde de 'linuks' diye okunur ve söylenir. Linux İngilizce bir kelime değildir bu nedenle 'linüks', 'laynıks', 'linaks' veya 'laynaks' gibi kullanarak aptal yerine düşmemek gerekir. İşte bu da Linus'un kendi sesinden "Hello, this is Linus Torvalds, and I pronounce Linux as Linux!"

Nereden bulunur?

Dağıtımların 'download edition'ları internetten indirilip cdlere kaydedilerek kullanılabilir. Ülkemizde biraz az bir olasılık olmakla birlikte paketli versiyonları bilgisayar ürünleri satan yerlerde bulunabilir. Bilgisayar dergilerinin eki olarak Linux CD'leri kullanılabilir. www.linux34.com'dan uygun fiyata satın alınabilir. Hangi yolla temin edilmişse edilsin cdlerin orijinal olup olmadığını md5sum'ları aracılığı ile mutlaka kontrol etmeli ve uygun olmayanları kullanmamalısınız. Eğer eski versiyon için özel bir nedeniniz yoksa dağıtımların en yeni versiyonlarını kullanmalısınız.

Linux sunucular için uygun ancak masaüstü için uygun değil mi?

Linux masaüstü için de uygun! Sunucular için tartışılmaz uygunluğunun yanında masaüstü için de uygun, hem de daha güvenilir, daha sağlam, çok kullanıcılı, kişiselleştirilebilir ve virüsten muaf olarak. Tek geri kaldığı yer yeni aksesuarlara yeterince destek bulunamaması. Linux karşıtlarının en çok kullandığı malzeme Linux'un masaüstünde yeterli olmama iddiası. Buna en güzel yanıtlardan biri ise HP'nin dx2000 ve cd5000 masaüstü modellerini Mandrake Linux opsiyonuyla satışa sunması.

Linux'ta virüs var mıdır?

Hayır. Linux sağlam atılmış temeli nedeniyle doğal olarak virüslere karşı bağışıklıdır. Başlangıcından bugüne sayısı bir düzineyi bulmayacak kadar az virüs benzeri faaliyet saptanmış ve tedbir alınmıştır. Bugünlerde Linux için virüs tarayıcı programı olarak bilinen programlar aslında Linux'un sunucularda kullanımının hızla yaygınlaşmasının ardından virüs taşıyıcısı olan Windows işletim sistemlerine ait virüslerin taranması ve sunucuda yok edilmesi için kullanılan programlardır ve Linux'un kendisi için kullanılmamaktadırlar.

Açık kaynak kodu güvenlik açısından zayıf mıdır?

Kesinlikle hayır! Bu aslında Linux karşıtlarının sık başvurduğu bir kandırmacadan başka bir şey değildir. Kaynağın açık olması kendi başına bir güvencedir. Bu nedenledir ki birçok devlet Linux'a geçmiştir. Bu yolu seçen devletler yalnızca güvenliklerini garanti altına almıyorlar aynı zamanda ülkelerinin kaynaklarını boşa harcamaktan da kurtuluyorlar. Darısı diğerlerinin başına!

Linux karşıtları kaynağın açık olmasının onun değişikliğe de açık olacağını söyleyerek bir kandırmacaya daha başvuruyorlar. Oysa kaynak açık ise orada ne olduğu da açıktır. Kaynağı inceleme olanağına sahip olanlar nelerin olduğunu bulabilirler. Bu olanağa ve bilgiye sahip olmayanlar ise işletim sistemi ve programlarının güvenilir bir kaynaktan geldiğini anlamak için md5 yöntemini kullanırlar. Linux dağıtımlarının CD'lerinin md5sum'ları internette yayınlanır. Elinizdeki CD'yi kontrol edip orijinalliğini anlayabilirsiniz. Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri ve programların ne yaptığını bilmek ve onlara güvenmek mümkün değildir.


Bu ve ilişkilendirilmiş yazılar GPL lisansına göre yayınlanmaktadır. Bütün hakları yazarına aittir. Yazarının ismi belirtilerek serbestçe dağıtılabilir ve kullanılabilir. Ancak bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protokol, yazı veya içeriği üzerinde hak iddia edemez. info@elektronist.com