elektronist Linux haberler

LimuxNet 2. Sayısı Çıktı - 041005


Yaklaşık altı ay kadar önce ilk sayısı ile Türkiye'de süreli Linux yayınlarının ilki olarak yayın hayatına başlayan LinuxNet 2. sayısı ile Linux severler ile buluştu. İlk sayının verdiği acemiliği üzerinden atmış içeriği, görünümü ve verdiği CD'leri ile güzel bir sayı ile karşı karşıyayız.

Dergi içeriği acemi veya deneyimli Linux kullanıcıları memnun edecek, ilgilerini çekecek ve bilgilendirecek birçok yazı içeriyor. Linux'un malum 'dağıtım' farklılıkları ve taraftarlığı nedeni ile bazıları az memnun olsa da güzel seçimler yapılmış. Emeği geçen herkesi kutlamak gerekir.

Güzel bir flash intro ile başlayan dergi CD'si ihtiyacı olanlara birçok program sunmasının yanında gerçekten güzel bir karar ile Türkçe Linux dökümanlarının en büyüğü olan belgeler.org yansısını da veriyor. Yine OpenOffice.org'nin 1.1.2 Türkçe sürümü dağıtımlarında olmayanlar için güzel bir olanak. Yine Linux için hazırlanmış güzel duvar kağıtları var.

Ekte verilen üç Linux dağıtımı, CD-Linux'ların en tanınmışı Knoppix'in 3.6 sürümü, en çok kullanılan iki modern Linux surumu olan SuSE'nin 9.1 Personel'i ve Mandrake'nin 10.1 Community Edition'u yine güzel seçimler. Knoppix3.6 Kernel 2.6 desteği de içeriyor. Kernel 2.6 ile donanımlarını test etmek isteyenler, programları görmek isteyenler için büyük fırsat. Diğer iki dağıtım olan Mandrake ve SuSE için bir uyarıda bulunmak gerekir. Bu iki sürüm de bir tür 'deneme' sürümleri. Bu durumları gözönüne alınarak değerlendirilmeliler. SuSE 9.1 Personel'de Türkçe desteği yok ve yalnızca KDE var. Devel paketlerinin olmayışı da zaten standart olmayan yerleşim şekli kullanan SuSE'ye kendi paketleri dışındaki programların kurulumunu zorlaştırıyor. Nedense WinXP'ye gittikçe daha da benzeyen 'yüzü' ve menü sistemi ile SuSE'yi denemek isteyenler için yeterli. Mandrake Linux 10.1 CE ise preOfficial diyebileceğimiz 'hataları olabilecek' sürüm. Yine bunu da bir tür 'deneme' sürümü olarak kabul etmek gerekir. Böyle bir duruma rağmen yine de başarılı. Gönül ister ki bir Linux dergisi de Mandrake Linux 10.1 Official Edition'u versin.


Burada yer alanlar GPL lisansı ile yayınlanmaktadır. Bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protokol yazı veya içeriği üzerinde hak iddia edemez. Haber ve yorumlarda yer alan kişi ve kurumların hakları saklıdır.

Copyright © elektronist.com 2002,2003,2004 - info@elektronist.com