Linux - Modemler
Önceki Seri Porta Bağlı Modemler Sonraki

Linux ve Modemler - Ağustos 2003
Tanju Taşçılar - tanju@elektronist.com
Registered Linux User #283274

Seri Porta Bağlı Modemler

Bu tür modemler Linux'un başlangıcından beri desteklenmektedir. Kurulum için hiçbir ek işleme gerek yoktur. Bu modemler Linux'ta /dev/ttyS0 gibi isimlendirilen seri portlara bağlanırlar. Birinci seri port /dev/ttyS0, ikinci seri port /dev/ttyS1 ve diğerleri bu sırayı takiben adlandırılırlar. İnternete bağlanmak için kppp programında aygıt ayarları modemin bağlı olduğu portu gösterecek şekilde ayarlanır ve kullanılır.

kppp ana penceresinde Ayarlar->Aygıt bölümünde 'Modem Aygıtı' seçeneğini ilgili aygıta ayarlarız. Normal olarak burası /dev/modem aygıtını göstermektedir. Bu modemlerin bulunduğu sistemlerde /dev/modem diye bir aygıt bulunmayabilir veya bu /dev/modem aslında ilgili portu işaret eden bir link olabilir.

Gerekli ayar yapıldıktan sonra modemin gerçekten doğru bir şekilde bağlı olup olmadığı ve bağlı ise sağlıklı çalışıp çalışmadığını kppp ana penceresinde Ayarlar->Modem bölümünde Modemi Sorgula butonuna tıklayarak görebiliriz. Bu işlem yapıldığında ayarlı olan modeme ATI serisi (Information) komutlar gönderilerek hem modemin bağlantısı test edilir hem de modem hakkında bilgiler elde edilir. Eğer burada işlem hatasız olarak tamamlanırsa modem çalışıyor demektir. Ana pencereden 'Bağlan' ile internete bağlanabiliriz.

Seri modemler Linux tarafından sorunsuz destekleniyor olmalarına rağmen, pahalı olmaları gibi bir olumsuz yanları bulunmaktadır. Eskiden gelen ve Linux kullanacakların harici seri modem almaları gerektiği artık tamamiyle yanlıştır. Son yıllarda ucuzlukları ve işlemci güçlerinin artık belli bir seviyeyi aşması sonucu, yazılım destekli 'soft' modemler yaygın olarak kullanılmaktadır. Linux kullanıcılarının pahalı, seri modem almalarına hiç gerek yoktur.


Önceki Ön sayfa Sonraki
kppp - İnternet Bağlantı Aracı Linux ve Modemler USB ACM Modemler

Bu ve ilişkilendirilmiş yazılar GPL lisansına göre yayınlanmaktadır. Bütün hakları yazarına aittir. Yazarının ismi belirtilerek serbestçe dağıtılabilir ve kullanılabilir. Ancak bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protokol, yazı veya içeriği üzerinde hak iddia edemez. info@elektronist.com